SzolgáltatásainkPályaorientációVállalatoknakEszközparkTudásblogGYIKRólunkKapcsolatKutatásX
2022. szeptember 7. Dr. Papp Gábor

Vissza a jövőbe: retro, 70-es éveket idéző eszközökkel mérjük a képességeket és úgy gondoljuk ez iparági sztenderd is lehet a jövőben!

eszkozmeresPractiWork
news/10_0_300.jpg

Miért? Kifejtem!

Először is elnézést az iménti stílus és képzavarért, bejegyzésemben igyekszem érthetően kibontani a címben megfogalmazott ellentmondásokat.
Ehhez pedig a legjobb, ha egy klasszikus idézettel kezdek:

"Nem lenne csak elég kiküldeni minden jelentkezőnek egy linket és online mérni a képességeiket?"

Többször hangzott már el ez a kérdés a fülem hallatára és teljesen meg tudom érteni minden alkalommal, mikor felteszik. Ahogy az életben és a szolgáltatások terén már annyi minden, a képességek mérése is felköltözött az online térbe.
Egy ártalmatlan Google kereséssel több tucat szolgáltató tesztjét érhetjük el, bizonyos esetekben akár teljesen ingyen. Jó okkal döntöttünk úgy viszont még a PractiWork kialakításának hajnalán, hogy valamennyire szembe kell menni az árral.
Ezen okokat boncolgatnám csak röviden alább.

tb2.jpg

Mindenhol jó, de a legjobb online?

Zoom, Netflix, Amazon, Google Maps, Spotify, Hello George és még folytathatnám.
Hogy mi a közös az említett eszközökben?

Mindegyik egy klasszikus offline folyamatot helyettesített már online valójában. Ahogy belsős munkahelyi megbeszéléseket is nagyrészt már csak online tartunk, úgy egyre többször mondunk le a mozi hangulatáról vagy hallgatjuk a legfrissebb slágereket és bankolunk mindezzel párhuzamosan anélkül, hogy el kellene hagynunk a kanapé kényelmét. Az irány egyértelmű és amíg korábban az egyes folyamatokhoz a személyes jelenléten túl különálló eszközökre is szükségünk volt (például lemezlejátszóra), addig jelen világunkban már minden nappal kevesebb célszerszám igénybevétele indokolt. Az esetek többségében elegendő egy internetképes mobiltelefon.

Kivétel nélkül? Természetesen nem, kivétel mindig van!

Vegyük például a Rubik Kockát.
Nagyon hetvenes évek? Az, hiszen, akkor készült.
Ugyanolyan szívesen forgatjuk színes oldalait online is? Ugyan dehogy…
A Rubik Kocka úgy az igazi, ha a kezünkbe vehetjük és ez nem fog változni a jövőben sem. Úgy gondoljuk, hogy hasonlóan időtálló koncepcióknak a kompetenciamérések terén is helye van.

Speciális eszközpark, de csak ha indokolt

Az offline, fizikai eszközök alkalmazásának haszna a kezdetektől fogva koncepciónk talán egyik leglényegibb eleme volt. Meggyőződésünk mögött a “különbözni vágyásnál” sokkal több volt a motiváció.
Egyértelmű munkaerőpiaci visszajelzésekből úgy láttuk, hogy az online vagy kizárólag papír alapon elérhető képesség és személyiségtesztek leginkább a szellemi munkát végzők kiválasztása, továbbképzése során szolgálhatnak segítségképp.
Amint viszont a munkavégzés megköveteli a munkavállalóktól a kellő sebességet, kézügyességet, vagy cél lenne a munkavállalók képességeinek összevetése, már rögtön nem elegendő egy kijelző és stabil wifi kapcsolat a képességek teljes értékű monitorozására.
Engedd meg kedves olvasó, hogy ezt bővebben is kifejtsem.

1. Alaposság és pontosság
A kognitív képességek mérése során gyakorta kíváncsiak vagyunk a leendő munkavállalók munkastílusára. Ebből tudható majd egyedül ugyanis, hogy a munkavégzés során a pontosságot és a gyorsaságot milyen mértékben veszi majd figyelembe, milyen mértékben törekszik rájuk.
Ehhez az egyént intenzív figyelmi fókuszt igénylő helyzetben vizsgáljuk, teszteljük. Ilyen teszt lehet például, mikor valamilyen előre meghatározott szabályrendszer alapján számos különböző inger közül ki kell választania a megfelelő ingereket, pontosan és gyorsan észlelnie az ingerek közötti különbségeket és hasonlóságokat.
Az eredményes és valóban pontos méréshez a jelen példából kiindulva szükség van tehát a válaszadás sebességének pontos monitorozására. Ennek felmérésére egy speciális eszköz alkalmasabb, mint egy online felület, ahol a válaszadási idő értékét a válaszadó sebessége mellett egyéb torzító tényezők (pl.: internet átviteli sebesség, háttérben futó alkalmazások RAM igénye) is befolyásolhatják.
Ennek céljából hoztuk létre a PractiWork központi érintőkijelzős modulja mellé a szabadon csatlakoztatható gyakorló állomásokat: a Workpadet és Control Boardot.
A gyakorló állomások különféle „eszközöket” egyesítenek (funkció gombok, joystick, tekerő, érintőképernyő), így lehetővé téve többféle szenzomotoros készség mérését. Ellentétben egy tisztán online teszttel vagy egy számítógépklaviatúrával (nyilak, billentyű kombinációk) és egérrel, képes többféle, színesebb, másirányú mozgások monitorozására. Ez sokkal megbízhatóbb mérési eredményeket eredményez, hisz a kitöltőnek nem pusztán gombok „nyomogatására” van lehetősége a mérés-válaszadás során.
A további mérőeszközök (csavaros teletálca, mikro teletálca, egyérintő) olyan vizuomotoros, pszichomotoros képességeket mérnek (és fejlesztenek), amelyeknek adatokon alapuló megfigyelése számítógéppel, online módon nem megvalósítható.

2. Standard/Egyenlő/Igazságos/Azonos mérési körülmények
A létrehozott célhardver egy sztenderd eszköz. Megadja a lehetőségét annak, hogy mindenki ugyanazon a hardveren hajthassa végre a feladatokat, ami segíti a mérések ellenőrzött körülmények közötti levezetését. Így fel sem merülhet annak a veszélye, hogy az eltérő konfigurációk miatt eltérő eredmények születnek.
A gyakorlóállomás mindemellett szándékosan teremt egy könnyen használható, de mégis ismeretlen környezetet. Így nem kerülnek alapjáraton előnybe olyan vizsgált személyek, akik komfortosan használnak más beviteli, számítástechnikai eszközöket.
Eszközparkunk további értéke, hogy újszerű, élményszerű, „más” mint a mindennap használt számítógép, így egyértelmű motivációs hozzáadott értéke van. Könnyebb elsajátítani a kezelését, mint bármely számítógépnek, továbbá mivel úgy néz ki, mint ami kizárólag az adott célra lett kialakítva, ezért képes jobban bevonni a mérésen résztvevő alanyokat. Ezzel is támogatva, hogy képességeik legjavát nyújtsák.

3. Úton a segítség!
Bár az eszközök lehetővé teszik, hogy egyszerre akár 10-20 alany mérése is megtörténhessen, ez semmiképp sem jelenti azt, hogy a mérés folyamata ne igényelne állandó szakértői felügyeletet. A képességméréseket minden esetben képzett mérésvezető szakember vezeti és felügyeli. A mérésvezetők az esetlegesen felmerülő kérdéseket tisztázzák, bárminemű probléma esetén pedig azonnal beavatkoznak.
Bár nyilván minden online felületen elérhető már egy gomb, amivel segítséget kérhetünk, a jelenlévő mérésvezetők sokkal gyorsabban tudnak reagálni személyesen a hirtelen felmerülő problémákra.

4. Etikai Kódex szerint
A Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexe alapján a mérések során kiemelt jelentőségű a klienseknek a szolgáltatások igénybevételére és az azonos minőségre való joga iránti elköteleződés. Az azonos minőség biztosítása sztenderd eszközökkel valósítható meg.
Az Etikai Kódex alapján ki kell zárni bármilyen vizsgálat során azokat a feltételeket, körülményeket, amelyek káros hatással vagy következményekkel járhatnak. Ez szintén csak ellenőrzött keretek között valósítható meg.

Segíthetünk?

A fenti 4 pont amellett, hogy az eszközös mérés előnyeit foglalja össze, kicsit nyilatkozik arról is, milyen hitvallás és etikai elvek mentén működünk.
Nem célunk egy cégvezetőt, HR vezetőt sem lebeszélni az online képességmérésekről, mert bizonyos esetekben célszerűbb azok alkalmazásához folyamodni. (Ez akár egy külön bejegyzést is megérdemelne a jövőben.)
Célunk viszont biztosítani a lehetőséget azok számára, akik valóban pontos eredményeket várnak el egy képességméréstől.

Számukra mindig biztos választás lesz a PractiWork!

Amennyiben kíváncsi további részletekre, szívesen megismerkedne megoldásunkkal, kattintson az alábbi gombok valamelyikére!

Vissza